top of page

Viktori Paradiisum ehk lugu sellest, kuidas Kaagna külla paradiisi rajatakse

Kirjanik Mark Twain on öelnud, et paradiisis on parem kliima, aga põrgus jällegi huvitavam seltskond. Ei oska öelda, kas lugupeetud kirjanikuhärral õnnestus oma elu jooksul tõesti külastada mõlemat, et ta nii hästi võrrelda oskas, või on tegemist puhtakujulise ilukirjandusliku retoorikaga. Kindel on aga see, et paradiisis, mis sel suvel rajatakse Kanepi valla Kaagna külla, ei ole midagi ilukirjanduslikku ning seltskond on seal kaugelt huvitavam, kirjum ja, mis seal salata, ebatraditsioonilisem, kui paljudes kirjandusteostes kokku.


Kaagna paradiisi rajamist käsitlev lavastus „Paradiisum“ on mõnevõrra ebatraditsiooniline lugu, mis kajastab ühiskonnakriitilises võtmes läbi absurdihuumori prisma ühe väikese kogukonna elu tänapäeva Eestis. Endise parteitegelase ja hilisema suurmaaomaniku Endel Puusaagi pärija Viktor tuleb Kanepi valda Kaagna külla. Tema ülesandeks on testamendiga rajatud sihtasutuse kaudu täita oma kadunud vanaisa üsna kummalist viimast tahet - ehitada vanamoodne puukirik, milliseid Eestis on vaid üksikud.


- Minu arust ei ole mul üldse vaja üldist ja avalikku põhjendust sellise ehitise rajamiseks. Inimesed ju ehitavad lautu, koole ja tehaseid. Miks siis mitte ka kirikuid? Surijale ju üsna ükskõik, mida sihtasutus ehitab.

- Aga kui keegi tuleb ja paneb sinu kirikule tule otsa?

- Mis teha. Tee kindlustus, nõua kindlustusraha välja ja ehita uus. Kirikute ja lastega on sama värk. Kui untsu läheb, saab alati uue teha.


Viktori ettevõtlik meel ning eestlase jonn aitavad üle nii mõnestki takistusest, mida riik ja ametnikud tema teele veeretavad.


- Et kohe kirikut ehitama? … Me pole varem kiriku ehitamiseks lube väljastanud …

- Sihtasutusel on võimalus ehitada oma kirik ükskõik kuhu, ega Kanepi valla Kaagna küla ei ole ainus variant. Sihtasutusele kuulub hulk maad ja sobilikke kohti kiriku jaoks on ka naabervaldades küllaga. Sellise projekti mõju tööhõivele võib tulevikus olla märgatav.

- …. No kurat! Muidugi tuleb Kaagnale kirik ehitada. Ega Kanepi valla ehitusnõunik pole mingi komanikkuja. Meil siin vallas ikka kõik puha jumalakartlikud mehed.


Kaagna küla kuulsus levib ja sinna leiavad tee omapärased tegelased nii kodu- kui välismaalt, sest aina segasemaks muutuvas maailmas hakkab sõdade ning katastroofide tõttu nappima neid kohti, kus turvaliselt ja rahulikult elada saaks. Koos üha kasvava kogukonna liikmetega loob Viktor lõpuks Kaagnale omaenda väikese maapealse paradiisi, mis toimib ja jääb püsima tänapäeva suurte globaalprobleemide ning vapustuste kiuste. Kuid kas Viktori Paradiisum koos kõigi seal elavate karvaste ja sulelistega elaks üle ka maailmalõpu?

„Paradiisum“ esietendub Alle-Saija Teatritalus Kanepi suure teatrisuve avalavastusena 10. juulil. Loo toob lavale Alle-Saija Teatristuudio, selle on seadnud ja lavastanud Ingrid Ulst (Alle-Saija Teatristuudio) ning Janno Puusepp (Teater NORA/Rannu Külateater EMU), kaaslavastaja Ülle Sillamäe (Alle-Saija Teatristuudio). Peaosas (Viktor Puusaag) astub üles sel kevadel Kagu-Eesti maateatripäevadel parima meesnäitleja tiitliga pärjatud Kent Joosep, teistes osades Aivo Kikerman, Ando Veebel, Jaanika Ulst, Doris Pavlov, Imbi Pallo, Helin Vill, Tiina Tasa (Tartu Vilde teater), Meelis Vahtramäe, Ülle Sillamäe, Hennu Krukov, Tiina Neeve, Argo Peetmaa, Martin Kikerman, Ingrid Ulst.


Viktor Puusaagi ja tema paradiisumi lugu on võimalik sel suvel Alle-Saijal näha 8 korral: 10., 18., 30. ja 31. juulil ning 1., 2., 7. ja 22. augustil ning piletid on juba saadaval ka Piletilevi eelmüügis. Kanepi teatrisuve toimumist toetab Rahvakultuuri Keskus. Ootame teid külastama Kaagna küla paradiisi Alle-Saija Teatritalus!


Ingrid Ulst

Alle-Saija Teatristuudio, lavastaja


___________________________________________________________________________________________________

ARVAMUS

Kent Joosep, VIKTOR PUUSAAG osatäitja:

“Viktori roll on lavastuses kandev ning selle puhul on kõige raskem selle suur intensiivsus - tuleb olla kogu etenduse vältel laval ja tegutseda harjumuspärasest kõrgema energiatasemega. Ülesanne on küll pingutav, kuid usun, et tulemus saab olema seda väärt. Näitlejana pakub Viktori osatäitmine meeldivat vaheldust. Pärast paari tõsist ja süngevõitu draamarolli on tore kehastada ka kedagi, kes on sirgjooneline tegudeinimene ning kelle kompromissitu töötahe mõjub küll koomiliselt, aga sellele vaatamata võidab oma siiruses kiirelt poolehoiu. "Paradiisumit" soovitan eelkõige neile, kes peavad lugu absurdihuumorist, pöörastest lugudest ja värvikatest tegelaskujudest.“

Meelis Vahtramäe, MATI KELDER / POLKOVNIK SHITOV osatäitja:

“Ühest suvelavastusest väga mingit sõnumit otsida ei tasugi. Sellega on nii nagu hea veiniga - kes tunneb järelmaitset ja kes ei tunne. Ja nii nagu veingi maitseb heas seltskonnas paremini, nii soovitaksin seda lavastustki seltskonnaga vaatama tulla. Hea koos naerda ja hiljem koos arutada. Ja miks Paradiisumi vaatama tulla ?! No minu arvates on see hea ja lahe absurdihuumor. Võrdleks seda vahva sõdur Šveijki eluterve huumoriga.“

Ingrid Ulst, lavastaja:

„Paradiisum“ on kui vürtsikas üksik piprakaun, mis on pudenenud traditsioonilist ühiskondlikku loogikat ja tänapäevast kohati üle mõistuse roosaprillilist maailmavaadet esindava sefiiritordi vahukihtide vahele. Mõjudes seal ootamatu ja teravana, on see samas kui sõõm värsket õhku, mis peaks püüdma äratada ühiskonda senisest roosast tardumusest. See peaks kõnetama ja panema küsimusi esitama. Nii nagu Viktor oma Paradiisumit, oleme ka meie ehitanud-arendanud Alle-Saija Teatritalu samm-sammult, tükk-tükilt, vahel ka raskuste kiuste hambad ristis. Seega on see ennekõike meie oma lugu. „Paradiisumi“ lavastamine on minu jaoks olnud värskendav ja uuenduslik projekt, see on võimalus teatri vahenditega teha kriitikat nende ühiskondlike aspektide suunas, mida pean täna kõige problemaatilisemaks. Samuti on see võimalus naerda paljude selliste pahede üle, mis on vaikselt hakanud ühiskonnas normiks muutuma ja mida me tegelikult ei tohiks tolereerida. „Paradiisum“ pole kindlasti sarnane ühegi meie varasema lavastusega ning seda me ka ei taotle. Pigem soovime oma publikule pakkuda seekord absoluutselt värskendava ja loodetavasti meeldiva üllatuse.“

Viimased postitused
Arhiiv
Fotod
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page