top of page

"Surnud hinged" esietendub 31. märtsil!

„Kui töö on tehtud, jääb vaid kreposteering ning kaup - saab uue omaniku see.

Ja kuigi pole päris hinged need, vaid maskeering, on tehing aus ning ostja õige mees.“

Traditsiooniliselt tervitame algavat teatrikuud uuslavastusega. Sel aastal oleme materjali leidnud kirjandusklassikast ning reedel 31. märtsil algusega kl 19:00 tuleb Kanepi Seltsimajas esmakordselt meie esituses lavale N.Gogoli teose „SURNUD HINGED" dramatiseering.

„Surnud hinged“ on huvitavaks jätkuks meie senistele tegemistele. Materjal on ühtaegu kriitiline ja humoorikas. Lühidalt öeldes on see lugu valetamisest. Sellest, kuidas inimesed ahnuse, upsakuse, rumaluse ja muude pahede tõttu näitavad ennast kellegi teisena. Sellest, et kokkuleppeid ja tehinguid tehakse mingit varjatud eesmärki silmas pidades, kuid kes tegelikult kasu saab, pole kunagi päris selge. Tegelaste viisaka fassaadi taga peitub enamasti hoopis teistsugune loomus - nad kõik on suuremal või väiksemal määral pahelised ja seega ka ise justkui surnud hinged, samasugused, nagu need, kellega loos kaubeldakse. Kuigi kirjutatud hoopis teistsugustes oludes ja ajas, on lugu täna vägagi aktuaalne, sest paralleele võib tõmmata nii tänase poliitika kui majandusega. Olgu selleks kas häälteostmised ja fiktiivsed sissekirjutused valimiste eel või nn. riiulifirmade ja tankistide kasutamine ettevõtluses – „kaubeldakse“ siingi ju kaudselt nn. surnud hingedega, tühjade tegelikkusele mittevastavate andmete ning lubadustega.


Kuigi tegemist on klassikalise sõnalavastusega, ei puudu siit huvitavad kaasaegsed lahendused. Näiteks katsetame lavastuse sidumist jutuvestmisteatri võtetega ning Anne-Mai Tevahi juhendamisel oleme teinud tutvust ka lavavõitlusega, mida väikestviisi lavastusse põimime. Kõik ikka selleks, et tegemise käigus ise midagi uut õppida, lavastust rikkamaks muuta ja publikule põnevust pakkuda. Dramatiseeringu autor on Ingrid Ulst, lavastajad I.Ulst ja Janno Puusepp. Kaasa teeb peaaegu kogu teatristuudio trupp, peaosas Pavel Ivanovitsh Tshitshikovina debüteerib Argo Peetmaa. Lavastuse dekoratsioonid on valminud heade teatrikaaslaste Hennu Krukovi ja Meelis Vahtramäe kaasabil.

Meie Hinged peaaegu täiskoosseisus. Fotol (vasakult): Hennu Krukov (Manilov), Imbi Pallo (proua Manilova), Argo Peetmaa (Tshitshikov), Kent Joosep (Nozdrjov), Karin Ulst (Korobotshka), Aivo Kikerman (Sobakevitsh), Ülle Sillamäe (kreposteerimisametnik), Meelis Vahtramäe (kuberner), Merike Ingver (kuberneriproua), Doris Pavlov (Petrushka). Fotolt puudub kuberneri silmatera Dunjake (Tiina Neeve), kellega kohtute esietendusel.


Lavastuse valmimise juures on meile hindamatuks abiks olnud Ilvi Suislepp, Urmas Kivirand ja Kanepi Gümnaasium, Andrei Harkov, Anne-Mai Tevahi, Mesipuu talu, Kanepi Aiand, Marju Jalas ja Kanepi Seltsimaja. Oluliseks toeks on meile Eesti Kultuurkapital, kes jätkuvalt meie tegemistesse usub ja lavastuste väljatoomist kaasrahastab.


Täname kõik toetajaid ja sõpru ning kutsume esietendusele juba 31. märtsil Kanepis. Kel pole võimalust Kanepisse tulla, on lahkesti palutud mõnele järgmisele etendusele, sest lavastust on plaanis sel kevadel ja suvel mängida mitmel pool Põlvamaal ja naabermaakondades. Rohkem infot MÄNGUKAVAS.

Viimased postitused
Arhiiv
Fotod
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page